Avsalta Havsvatten Nu

Vatten är det brist utav, på en VATTEN planet!? Avsalta Havsvatten Nu!


Friday 4 February 2011

Kärnavfall och magnetkanon?

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3088073.ece

Hur långt fram ligger det att kunna skjuta ut avfallet till rymden med kurs mot tex Solen? Behövs ju bara lite start fart  då det inte finns något motstånd i rymden utan tillräcklig fart från Jorden från början.

Kanon skott som är snabbas läste jag om för en tid sedan
http://www.nyteknik.se//eceRedirect?articleId=3043295&pubId=1267

Men längsta kanon skott är svårare att söka på , men just Magnetkanon läste jag om då jag var yngre som en väg att skjuta ut saker i rymden.


http://www.blt.se/nyheter/tt_inrikes/article1962796.ece?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blt-nyheter+%28BLT+Nyheter%29


Uppdatering:kl 12:12  fann en sida nu som sade att magnetkanonen kunde skicka i väg skott på 200 nautiska mile, om räknat till km så var det 370km , om det stämmer så vore det nog för att sända ut det i rymden då den (rymden) börjar ca 100km upp.http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymden

2 comments:

  1. Det räcker inte med att "komma ut i rymden" för att projektilen skall glida iväg in i det oändliga. Jordens gravitation måste övervinnas. Därför måste projektilens hastighet överstiga den så kallade flykthastigheten (finns att läsa om på wikipedia). Att man kan skjuta 370 km utmed jordens yta är inte samma sak som att skjuta 100 km rakt upp. Thats a different banana.

    Jänkarnas magnetkanon omsatte 33 MJ energi vid avfyrning enligt artikeln i NT. Ska man skjuta ett ton avfall 100km rakt upp och ha en hastighet på 40000 km/h på den höjden behövs runt 2000 gånger så mkt som jänkarnas kanon. Och då har jag inte tagit hänsyn till luftmotståndet vid uppskjutningen vid min lilla beräkning (E=mgh och E=0,5mv^2).

    Sen finns det närmare 300 tusen ton kärnavfall som skulle behövas skjutas ut... Men säg att man skulle kunna tillverka en kanon som kan skjuta ut ett ton avfall per skott. Då är det 300000 st skott som skall avfyras. Vad händer om ett av skotten inte går som planerat utan kraschar tillbaka ner på jorden?

    Sammanfattning:
    Skjuta avfall ut i rymden är ingen lösning.

    ReplyDelete
  2. Anonym: jag kan inte mycket om energi åtgången men tycker att det borde lägga ihop resurser för att lösa problemet med att få bort det från planeten, kanske genom att förbättra magnetkanoner (utveckla dem)

    Att projektiler kan gå fel måste man ju bygga in säkerhet i dem som bra inkapslade, sändare (man bör ju skjuta över vatten) fallskärm mm.

    Kapaciteten på kanonerna vore ju bra om man hade lite extra till att skjuta ut även byggmateriel för Rymdstationen, mån baser , Mars resor mm.

    ReplyDelete