Avsalta Havsvatten Nu

Vatten är det brist utav, på en VATTEN planet!? Avsalta Havsvatten Nu!


Saturday 7 May 2011

God sömn skulle nog lösa drog och olust problem (melatonin )

och borde ingå i alla försök att få folk att trivas.

En som sover dåligt och dessutom ju blir trött på dagen har ju ingen bra livskvalitet , och jag tror att det kan vara   så enkelt i många fall  som brist på melatonin eller vanliga infektioner /värk som stör sömnen
(givet kan ju även livstilen vara pressande med amorteringar på nya motorbåten som man inte hinner ens titta på och än mindre åka i då just amorteringarna måste jobbas ihop)
och man borde se till att i tex Sprututbytes programmet (svd.)så ingick erbjudande om att trappa ned och sätta ut efter narkomanens önskemål och då se till att sömnen prioriterades och där man erbjöd melatonin och tex låg dos nitrazepam ,dessa fungerar tillsammans  under åratal utan dos höjningar där nyare mediciner inte tillsammans med melatoninet fungerar på samma sätt utan blir verkningslösa efter en tid.

Jag tror att många röker cannabis  och tex  överkonsumerar alkohol  för att de har i botten långvariga sömnproblem och sedan då de vill vara piggare tar amfetamin kokain . Så det är viktigt att man tar till sig detta inom alkoholforskningen och cannabis forskningen som möjlig väg att minska konsumtionen och hejda drogers "nytta".

Att de på självmordsbenägna patienter har hittat immunämnet IL6 i ryggmärgsvätskan(svd.) är ju bra, men man kan tolka detta på olika sätt  som
1)varför det det är förhöjt ?
2) Är det BRIST på något som gjort ämnet aktivt ?
3) Är det långvarig kronisk oupptäckt sjukdom?

Om det vore så enkelt som om sömnhormonet inte har kunnat jobba tillfredsställande, och kroppen börjat bli sliten då man ju reparerar en del då man sover, så kan ju detta immunämne vara en markör just för cellförslitningen tex.

Det är väl lite som CRP som visar infektioner i kroppen , men som inte visar alla infektioner så att misstankar inte väcks , men där jag själv fått veta att tex Alfa 1 antitrypsin som också är ett akutfasprotein,  kan påvisa infektioner.  

Jag menar det kan ju vara av mycket stort  värde att se till att en person har sovit bra innan man börjar trötta ut den än mera med tex drogterapi mm. (och givetvis även kurerad mot kroniska sjukdomar som gör ont, tröttar ut etc)

Lite mera som jag skrivit ang Melatonin mm(första länken ofärdig men förklarande )
http://l-hs.blogspot.com/2011/04/melatonin-i-kapsel-circadin-och.html
http://l-hs.blogspot.com/2011/01/kolla-aven-andra-kroniska-sjukdomar.html
http://l-hs.blogspot.com/2011/03/kokain-cannabis-farligt-farligt.html
http://l-hs.blogspot.com/2011/02/skador-av-cannabis.html


Tillägg kl 09:44 saxat ur.svd. " Vår teori är att inflammationen ligger i vägen och blockerar effekten av den antidepressiva behandlingen, säger Lena Brundin".

Det ligger ju  också för mig nära tillhands att tro att inflammationen skapar sjukdomskänsla/symptom/smärta  och som sedan ger olust och depressions symptom och även att inflammationen kan trycka på/reta  nerver så att personen upplever olust. jag menar en som har tandvärk är ju inte speciellt road innan denne varit hos tandläkaren och fått tanden kurerar, och hittar inte tandläkaren den ömmande tanden så blir ju patienten efter tionde besöket frustrerad också.

sedan finns det ju andra enklare lösningar på problem som glöms bort då de kan vara så självklara om man vet om dem http://l-hs.blogspot.com/2010/12/lider-jag-av-social-fobi-astma.html

Lite mera info om lågt IL6  och fetma vid lågt http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2322

och här som akutfasprotein (likt CRP mfl )http://www.transfusionsmedicin.se/SU/4/Laboratoriemedicincom/Laboratoriemedicins-verksamheter/Klinisk-Immunologi-och-Transfusionsmedicin/Analyser/Klinisk-Immunologi/Cytokiner-i-serum-eller-likvor/IL-6-/

Lite mera om akutfasproteiner(wiki/Akutfasprotein) och  tröttsamt slarv/ointresse  från läkarhåll alternativt dåliga laboratorier  http://l-hs.blogspot.com/p/bra-vard-rinosinit-tandrot-i-sinus-twar.html
(Jag var förövrigt på en bronkoskopi i början av veckan där undersökaren började beskriva inflammation och förändring , men sedan tystnade ganska snart så man får ju hoppas att det inte var några "lattjo" knölar där inne som denne ju givetvis inte kan sitta och beskriva högt och tydligt för en vaken patient, men det var en till som kollade och sade sig ej komma in i vissa bronker etc och att det var kant mm, ska bli spännande att se vad svaret blir, det finns ju tydligen även slemhinnesvullnader som kan uppträda i bronker utav tex astma mm .)

Ett tillägg kl 15:09 ang IL6 nivåer .

Kan ju vara att då det är ett akutfasprotein att folk har haft så pass ont så länge så att de gör något överilat när nivån har nått en viss nivå. man skulle ju även kunna mäta nivåerna hos soldater, (kanske även fallskärmshoppare mfl)   som lever med döden avstängd nära sig längre och se om något samband kan skönjas, jag menar en självmordsbenägen kanske varit länge i denne beredskap och vore det inte smärta /inflammation så borde man nog kolla om det är ett likgiltighets/trötthets /utmattnings  (för sitt liv) som kan tydas på dessa prover, men som då i sådana fall även kunde vara  ett överlevnadsinstinkts tillbaka tryckande ämne, men då skulle ju många flera ha det i blodet, men givetvis så är det ju bra att forska på detta tragiska beteende  .


Tillägg 17:43 Man borde ju  även kolla hos missdådare som fått "hjärnsläpp " (mördare, våldtäktare , mfl)   direkt då man tagit dem om det, förutom droger,  finns liknande förhöjningar i andra proteiner    och om man såg samband.


Lägger till  nedan  9 Maj 2011 ett svar jag lämnade igår  på ett intressant   inlägg i kommentarerna  nedan .

"
l-hs sa...
Ja sjukdom kan ju vara tröttsamma och frustrerande och patienten får lite lättare att glömma smärta etc med tex lyckopiller, men lyckopillret måste ju i sådana fall bara vara tills man hittar infektions/sjukdoms kuren. Ponera att man ligger på sjukhus under flera månader och vet att man kommer bli bra men att man vet att det kommer göra ont varje dag och att det kommer att just ta flera månader innan man är bra, där kan nog en låg dos "Lycka" vara av värde så att det blir lättare för patienten att glömma vardagen och ro a sig med tex data spel , bokläsning etc. Man blir lite skraj då man läser att de vill ge antiinflammatoriska medel mot en sjukdom för att kunna sätta in antidepressiva som om det inte förstod att det kanske räcker med att häva inflammationen för att patienten ska må bra igen. Det finns sjukdomar tydligen i Sverige som de inte finns tror eller tror på att antibiotika kan kurera som tex vissas borrelia och vissas Twar, och det måste ju vara mycket jobbigt i dessa antibiotika restreaktiva tider , att man hellre forskar på hur få folk att skratta på piller än att framställa flera antibiotika då de tydligen inte tjänar pengar på dessa, antibiotika borde stater forska fram , inte de som tjänar pengar på värk och glömske/förträngnings piller."



Melatonin har tydligen positiv effekt på fetma också http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/forlitesomnkanledatillfetma.5.394eb2b512f328eb87980001202.html
 lite mer om fetma , light och sötningsmedel
http://l-hs.blogspot.com/2011/04/sotningsmedel-orsakar-fetma-ar-val.html



http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.621211-somnbrist-kan-leda-till-fetma 
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/somnbrist-kan-leda-till-fetma 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/somnbrist-kan-leda-till-fetma_6149601.svd
http://svt.se/2.22620/1.2418185/blodprov_kan_ge_farre_sjalvmord
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nytt-ron-kan-ge-farre-sjalvmord_6146487.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-maste-garanteras-vard_6146489.svd
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/pia-ostensson-att-forsta-att-det-handlar-om-en-sjukdom-gjorde-det-enklare
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/beroendet-ar-en-hjarnsjukdom
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.620316-blodprov-kan-ge-farre-sjalvmord 
http://www.skanskan.se/article/20110507/TTINRIKES/105079994/-/blodprov-kan-ge-farre-sjalvmord 
http://ltz.se/nyheter/inrikes/1.3139495-blodprov-kan-ge-farre-sjalvmord 

9 comments:

  1. Eftersom villkoret, utgångspunkten för ditt resonemang, är God sömn så är det inte många som har chansen att bli bättre. Dålig sömn är det första symptomet att någonting inte är ok. Dessutom är sömnkvaliten lättstörd av andra orsaker som tex. smärtor och negativa känslor.
    Sömnens kvalite är en knytpunkt för de flesta störningar, så man kan inte ha det som ett villkor. Snarare så är det slutresultatet av att man har kunnat åtgärda allt det andra som stör.

    ReplyDelete
  2. Jag vet att god sömn hindrar mycket utav konsumtion utav alkohol och tex cannabis.

    Givet så kan man ha störande grannar, amorteringar , smärtsamma /uppigande infektioner mm som stör en sömn men det är bättre att sova och att sova på melatonin än på alkohol och tex på cannabis.

    Jag vill hjälpa/informera de som skulle kunna bli hjälpta utav detta melatonin , vad vill du?

    ReplyDelete
  3. trevlig sida förresten, med lämpligt ifrågasätande av normativa synsätt inom tex misssbrusvården osv... inte alla av oss har rätt i våra spekuleranden, men om bara några få har det så. liten å blir lätt titt stor flod.

    ReplyDelete
  4. och. sluta fäktas med varandra. ni kan ju naturligtvis båda ha rätt. (Schrödingers katt)
    eller så är detta helt enkelt alltför ospecifierade sammanhang för att ge någondera av er rätt då ni kan ha rätt vid olika premisser.

    ReplyDelete
  5. Anonym 12:28 och ? 12:32

    Här är två andra iakttagelser kring astma och bra frukost panikångest mm. Jag försöker förenkla där det går, till slut och där det inte går så får man ju hitta på något annat.
    http://l-hs.blogspot.com/2010/12/lider-jag-av-social-fobi-astma.html

    ReplyDelete
  6. För drygt 20 år sedan läste jag en artikel om ett virus som hos kaniner gav samma beteendeförändringar som när man experimentellt
    framkallar reversibla depressioner hos försöksdjur
    (bl a med reserpin, en betablockerare), tillståndet kunde sedan överföras till friska kaniner m h a detta virus och gav då även hos dessa bestående terapireristenta kliniska depressioner. Artikel väckte inge större vidare reaktion då men nu kanske artikeln får mer uppmärksamhet.

    ReplyDelete
  7. Ja sjukdom kan ju vara tröttsamma och frustrerande och patienten får lite lättare att glömma smärta etc med tex lyckopiller, men lyckopillret måste ju i sådana fall bara vara tills man hittar infektions/sjukdoms kuren. Ponera att man ligger på sjukhus under flera månader och vet att man kommer bli bra men att man vet att det kommer göra ont varje dag och att det kommer att just ta flera månader innan man är bra, där kan nog en låg dos "Lycka" vara av värde så att det blir lättare för patienten att glömma vardagen och ro a sig med tex data spel , bokläsning etc. Man blir lite skraj då man läser att de vill ge antiinflammatoriska medel mot en sjukdom för att kunna sätta in antidepressiva som om det inte förstod att det kanske räcker med att häva inflammationen för att patienten ska må bra igen. Det finns sjukdomar tydligen i Sverige som de inte finns tror eller tror på att antibiotika kan kurera som tex vissas borrelia och vissas Twar, och det måste ju vara mycket jobbigt i dessa antibiotika restreaktiva tider , att man hellre forskar på hur få folk att skratta på piller än att framställa flera antibiotika då de tydligen inte tjänar pengar på dessa, antibiotika borde stater forska fram , inte de som tjänar pengar på värk och glömske/förträngnings piller.

    ReplyDelete
  8. det låter osannolikt jag har haft ca 4 till 5 timmar och har aldrig haft øvervikt i de 62 år jag levt
    så det ær nog ett annat stælle problemet ligger

    ReplyDelete
  9. Christer: om du inte upplever sömnbrist på 4-5 timmar utan fullgott med timmar så är det väl din normala sömn och ingen avvikelse.

    Förövrigt så behöver det ju inte bara vara hormonet som ställer till det utan även tillfällena att bre ett par extra smörgåsar under längre tid som kan sätta sig:)

    ReplyDelete