Avsalta Havsvatten Nu

Vatten är det brist utav, på en VATTEN planet!? Avsalta Havsvatten Nu!


Monday 25 July 2011

Låg dos ,långtid Makrolid,avlopp antibiotikaresistens

Läste precis att avloppsvatten med antibiotika kan orsaka  antibiotika resistenta bakterier på doser 200 gånger lägre än tidigare känt (från höga doser på djur och människa? )dn.

Jag har i några dagar studerat olika "låg dos, lång tids makrolid antibiotika" (  Low dose, Long term Macrolid) artiklar, då jag ville se vilka doser som användes och såg bl.a. att det är i vissa fall den antiinflammatoriska effekten man ville ha utav makroliderna på sjukdomar som rinosinuit, bronkit , kol mm där bla inflammationen lade sig och patogenen (om det fanns sådan) inte kunde orsaka så stor vävnadsskada (ungefär)mm och även om dosen inte var antibaktriel så störde den en skyddande (skyddande för vissa bakterier) biofilm i vissa delar av luftvägarna   och verkade vara imunmodulerande (om detta tillsammans betyder att tex kronisk rinosinuit kan  få tid att självläka och vara botande så är ju det  fantastisk) .
 Studie från 2002 rinosinuit :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12075221

Studie från 2006 bronker :
Länk till studien på PDF

Olika studier på luftvägarna Astma, sinuit  mm och makrolider i long term, low dose
http://chestjournal.chestpubs.org/content/125/2_suppl/52S.full

Givetvis så funderade man  ju på om inte resistensen skulle tillta i världen om många fler, än tex de som  får   i åratal  profylax mot Reumatisk feber eller upp till 6 månader mot acne etc ,  fick låg dos antibiotika i långa tider, eller om det var så att den låga dosen inte gav bakterierna några problem och således ingen anledning att skydda sig genom att tex mutera eller att någon större selektering  skedde genom att   få bakterier blir berörda av någon direkt  bakteriostatiska/bakteriedödande effekt utav antibiotikan ?

Men så läste jag detta i bla http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-forklaring-till-resistenta-bakterier_6345640.svd
nu på morgonen

Redan vid extremt låga koncentrationer av antibiotika, långt under den nivå som dödar icke-resistenta bakterier, blir det lönsamt med resistens."

och undrar ju om den resistensen som sker är dosrelaterad även på så sätt att muteringen från låg dos  blir ändå känslig för normala doser eller höga doser?

Om man tar tex det antibiotika slag  jag läst om nu "Makrolider " där Erythromycin ,  Klaritromycin  mfl ingår, så har Erytromyin funnits och använts mycket sedan 1950 talet på flera diagnoser  och i vissa rekommendationer så anges flerårigt profylaktiskta behandlingar med låg dos, så jag tänkte att medlet är mycket vitt använt och även på långa behandlingar med låg dos  och inte riskfria normal doser ( OBS låg dos har som risk bild bla leverskada  och QT förlängning på hjärta mm som risk OBS) så bör ju resistensen om den sker, vara dosberoende för hur motståndskraftig den blir. 

Man funderande ju lite  på om  att om jag bor i regionen där  bakterier som man gör vissa antibiotika av tex  Saccharopolyspora_erythraea (eller svampen ?http://www.genteknik.se/Bazment/159.aspx, ?)  finns rikligt fritt  att en viss resistens byggs nog  upp naturligt men som  inte blir så starkt som  genom högre doser i läkemedel?


Det var mycket positivt man kunde läsa om makroliders effekt på kroniska sjukdomar där livslängd och livskvalitet ökade med bla den immunmodulerande effekten utav Markolider och man tyckte ju att det vore bra om man kunde skilja ur denna effekt från antibiotikan så att man bara hade fördelarna och inte behövde tänka på resistens risker och andra biverkningar och såg bla i denna länk http://www.ep3os.org/EPOS2007.pdf att det höll nog på att titta på det.( där står även långtids makrolid kur med som behandlingsrek för svårt botad KRS CRS).


En länk ang studier och resultat utav olika makrolider och doser http://www.rhinologyjournal.com/Rhinology_issues/Cervin.pdf

Observera att doserna i denna länk och i de övriga artiklarna man hittar på nätet   är luriga att veta om det är det som man rekommenderar eller om det är bara en nivå man testat (höftat)  med  i olika studier för att sedan ha justerat till rätt dos  och Observera att speciellt Erythromycin  (som oftast nämns i artiklarna)  är svårt för en lekman att veta helt säker att dosen blir rätt i slutänden då det finns i flera beredningsformer som succinat , stearat etc och då man läser tillverkarnas bipacksedlar på nätet så diffar  tex lägsta dos ofta även om de är tex Stearat i tex två olika företags preparat. Om dessa dos skillnader  beror på tex bindemedels komponent eller resistensutveckling i regionen det tillverkas eller om det är traditionen att ge mer eller mindre doser är ju sådant som en lekman har svårt att veta då  även om högsta rekommenderade dygnsdos är 4 gram/d på de flesta, men  det är halva normal dosen som jag sätt att en   anger som låg dos kur och som man ser att de andra makrolid sortererna oftast studerats på  ( har sätt att normal-dosen  varierat från 1g till 2g utom hos Ery-Max där högsta dos är 2g och normal dos 1g dygn då det har en annan sammansättning som avger substansen först i tarmen) så vet man ju inte  helt säkert vad  läkarvetenskapen rekommenderar. Resistensen KANSKE  är oviktig och dosen KANSKE har bästa effekt,  antiinflammatoriskt, just med  tex stearat (?) eller Succienat (?)  på 250 mg 2 gånger dag, utan att dra igång för mycket biverknings risker?




Just ur resistens synpunkt så vore det intressant att veta om makrolidernas  med sina antiinflammatoriska, immunmodulerande mm effekter  är " vid lång tids, låg dos" värre än att  då och då ta fulldoser av olika antibiotikum  vid försämring av Sinuiter, bronkiter, kol  mm?

Det används redan nu i bla reumatisk feber som profylax  i samma doser under långa tider (har läst 10 år) och mot ackne där jag inte läst doseringen , men i  upp till 6 månader mm och då inflammationer kan ge upphov till Cancer mm så vore det viktigt att beräkna nyttan/risken med att flera får ta del utav makrolidernas effekter   och vilka resistens utveklingar som sker med "låg dos, lång tid" behandlingar där även KOL patienter skulle kunna ha stor nytta och lidande skulle minska och lika så  kostnaderna för samhället.

Även  om man inte kan "vaska " ut önskad egenskap ur makroliderna  just nu, så kanske ännu lägre doser har effekt utav befintligt medel under längre tider och som ju lägre det är i alla fall blir mindre giftigt. Kanske man kan vika ett medel utav makroliderna till alla de som skulle bli hjälpta utav det  och bara ge väldigt låga doser så att även om det blir korsresistens  så hade övrigas normal doser möjlighet att bekämpa  vanliga bakterieinfektioner?


En länk på immunmodulering kring Astma mm 2006:
http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=4382


Ang antibiotika resistens så har jag läst att några av  de som fick lågdos i ett år utvecklade resistens MEN som vid mätningar  3 månader efter kuren  visade att resistensen försvunnit.






http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-patienter-kollar-upp-sin-lakare_6460586.svd
http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/ny-studie-om-mrsa-hos-svenska-grisar(2893325).gm
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13444835.ab
http://www.skanskan.se/article/20110810/TTINRIKES/308109990/0/-/ny-studie-om-mrsa-hos-svenska-grisar
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.694496-ny-studie-om-mrsa-hos-svenska-grisar
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-studie-om-mrsa-hos-svenska-grisar_6379184.svd
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7011723
http://uppsala.lny.se/antibiotikaresistens-i-avloppsvatten-67742/
http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/antibiotikaresistens-i-avloppsvatten(2873920).gm
http://www.skanskan.se/article/20110724/TTINRIKES/307249911/-/antibiotikaresistens-i-avloppsvatten
http://hd.se/inrikes/2011/07/24/antibiotikaresistens-i/
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13371169.ab
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.682781-antibiotikaresistens-i-avloppsvatten
http://www.dn.se/nyheter/sverige/antibiotikaresistens-i-avloppsvatten

2 comments:

  1. Nu kan man ju inte gå omkring och vara rädd för allt okänt. Att ha respekt för de farligheter man är påläst på, är en annan sak. Vad gäller det Du i ett annat inlägg skrev om skogar, våra livsviktiga syreproducenter, hade min salig far i sin dödsannons ordspråket: "Den som planterar ett träd lever inte förgäves". Därvid är VI-skogen ett bra och praktiskt alternativ...

    ReplyDelete
  2. Hej "Blandade karameller"; Makrolider har jag läst många positiva forskningsrapporter på i låg dos för många inflammatoriska tillstånd, från KOL till kronisk bronkit , sinuit till reumatisk feber och urinvägsinfektioner, så helt klart så borde ju forskarna titta på detta medel och kanske "Karva" spjälka ut den del som har denna effekt och ta bort den bakteriedödande /hämmande effekten ur resistens synpunkt. Tyvärr är det ju tydligen så mycket pengar i symtom dämpande medel så "undermedel " är lite som att skjuta sig i foten för vissa bolags aktieägare, att ta fram.
    Vi-skogen är ett strålande bra exempel som man borde kunna överföra på 20kr st solcellslampa , meter vatten rör mm. Afrikas Horn hade nog kunnat gjort mycket med tex 200miljoner i preventivt syfte om de kunnat ordna vatten utvinningsverk mm.
    God Lördags Kväll
    l-hs

    ReplyDelete